Ladehastighet om vinteren

Ladehastighet om vinteren

Vi går nå inn i den kalde årstiden, og da vil de aller fleste oppleve at elbilen får en kortere rekkevidde enn om sommeren. I tillegg må man også forvente at ladingen av elbilen går saktere. Dette er helt normalt. Batteriet i elbilen fungerer dårligere i lave temperaturer, akkurat på samme måte som blybatteriet i den gamle bensinbilen eller batteriet i mobiltelefonen.

Årsaken til dette er at de kjemiske reaksjonene i batteriet går tregere ved lave temperaturer. Elektronene som flytter strømmen beveger seg senere, og dette merker elbilisten gjennom tregere lading og mindre kapasitet på batteriet. Om vinteren tar det altså lengre tid å lade batteriet samtidig som et fulladet batteri rekker til færre kilometer. I følge Norsk Elbilforening kan lading i 10-20 kuldegrader ta 3-6 ganger så lang tid som ved 10 plussgrader.

Det eneste som i noen grad kan motvirke dette, er å øke temperaturen på batteriet. Oppvarming av batteriet skjer til en viss grad under kjøring, spesielt når man har kjørt en lengre tur (1 time eller mere). Derfor merker man gjerne at batteriet både holder lengre og lader raskere når man kjører langturer enn ved småkjøring i kulda. Hvis man har vært på langtur, er det bedre å lade batteriet på vei hjem mens batteriet fortsatt er varmt, enn å vente til neste morgen når batteriet har blitt kaldt. Hvis bilen parkeres i en varm kjeller over lengre tid og batteriet oppnår romtemperatur, så vil også lading gå raskere og batteriet holder lengre. Noen elbiler har også et aktivt varmesystem for batteriet, og da er det smart å forvarme bilen/batteriet når den står til lading i garasjen.

Det beste rådet ved vinterkjøring med elbil er derfor å være klar over hva kulda gjør med batteriet, og gjøre mulige tiltak for å holde batteriet varmt og lade når batteriet er varmest.

Relaterte nyheter

Les alle nyheter